onsdag 26 maj 2010

Babysett

Igår natt blev jag äntligen klar med babysettet som jag sydde till en kompis som fick en liten kille för några veckor sedan. Settet bestod av en body, ett par byxor och en mössa. Body och mössa syddes i det turkosa husvagnstyget från JNY Design och byxorna i matchande brun interlock, även denna från JNY Design.

Mönster:.
Body: Ottobre 3/2010, i mönstret är det korta ärmar så jag ritade av ärmarna från en köpt body i samma storlek så att jag fick långa ärmar.
Byxor: Jag ritade av ett par av lillasysters byxor i strl 62/68.
Mössa: Eget

Material:.
Bodyn: Turkosa bilar och husvagnar, Singel jersey från JNY Design.
Byxor: Brun interlock från JNY Design
Mössa: Turkosa bilar och husvagnar, singeljersey från JNY Design
____________________________________________________________________

Ja det var sannerligen inte helt lätt att sy denna body, symaskinen var på väg att flyga ut genom fönstret ett antal gånger (jag hävdar fortfarande att det är maskinens fel, även om det råder delade meningar om det här hemma)
Arbetet började bra, jag lyckades rita av mönstret och klippa ut alla delar. Sen blev arbetet liggandes ett tag i väntan på tyg till kantningen.


Tyget till kantningen kom och allt flöt på som det skulle. Det var dags att sy ärmarna och det gick också bra, jag valde att inte sätta kantband på ärmarna utan sydde med vanliga symaskinens stängda overlocksöm istället.
Första ärmen syddes på och jag kände att jag verkligen var i gång och att allt flöt på. Så vänder jag bodyn rätt och inser att ärmen är ut och in, måååånga svordommar flög fram just då (nästan mitt i natten) Nä fram med sprättkniven och börja jobba. Dagen efter hamnade ärmen rätt och allt flöt på (allt för bra kanske?)
Det var dags att sy ihop axelsömmarna och sidosömmarna, det var ju inga problem tänkte jag (när ska jag lära mig???) Hela bodyn var ihop sydd och jag var riktigt nöjd, men ser inte halsen liiite konstig ut?!?! tänkte jag. Jodå, jag hade sytt fast axelsömmarna omvänt mot vad det skulle vara. Den del av kantbandet som ska synas på framsidan hamnade alltså på baksidan, även här kom det måååånga svordommar. Nå fram med sprättkniven igen (min bästa vän!) och börja jobba.
Efter detta så var iallafall bodyn äntligen klar och jag vart väldigt nöjd och som tur var så blev även kompisen det så det var ju tur att jag inte slängde ut den genom fönstret mitt i allt elände :-)


Byxorna var desto lättare, det enda som krånglade var att sätta fast resåren. Jag sydde nog för smal och ojämn kanal för det var svårt att sy ihop den snyggt. Jag hade verkligen behövt en rullkniv för jag är usel på att klippa rakt och då blir inte heller kantbanden eller resårkanalen särskillt snygga på baksidan.

Jag vet inte om jag gör fel men när jag syr på kantbanden så syr jag först fast den räta mot räta på ex. bodyn, sen syr jag den andra långsidan med sicksack söm, eller overlocksöm. När jag gör detta så krullar remsan ihop sig och blir vågig och ojämn så när jag sen ska sy fast den så går det inte att sy så nära kanten som möjligt för då missar jag massor av bitar på remsan, för den bubblar upp sig. Så jag syr fast den från rätsidan och sen klipper jag bort överflödet på baksidan och så syr jag med vanliga symaskinens stängda overlocksöm, men då blir inte kanten lika elastisk som när den är sydd med bara en raksöm, den blir ju också mycket strävare.

Nu blir det nog inte så mycket jobb framför maskinen på några dagar, jag känner mig rätt slut i axlar och nacke efter alla timmar som har spenderats framför den.
Idag kom det turkosa molntyget med posten så risken finns att jag inte kan hålla mig och börjar sy igen till helgen :-) det hjärtmönstrade velourtyget väntar också på att förvandlas till några klänningar/kjolar/byxor :-)

2 kommentarer: